Polityka prywatności

Szanowni Klienci,

informujemy, że mBank S.A. dokłada szczególnej staranności w zakresie ochrony prywatności zarówno obecnych, jak i potencjalnych Klientów korzystających z bankowych serwisów internetowych. Tym samym przekazujemy ogólne informacje dotyczące zasad gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania przez mBank S.A. informacji o użytkownikach serwisu internetowego mBanku (www.mBank.pl).


mBank S.A. z siedzibą w Warszawie, przy ul. Senatorskiej 18, jest administratorem danych osobowych, w rozumieniu przepisów Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101 , poz. 926 ze zm.) i przetwarza dotyczące Państwa dane osobowe pozyskane m.in. za pośrednictwem serwisu internetowego mBanku (www.mBank.pl).


mBank S.A. informuje, że przetwarza dane osobowe Klientów, jak również Klientów potencjalnych w celu bieżącego wykonywania czynności bankowych, jak również w celu oferowania własnych usług lub produktów bankowych (tzw. marketing bezpośredni).


Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, a w szczególności na podstawie art. 105 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku Prawo bankowe (Dz. U. z 2002 r. nr 72, poz. 665 z późn. zm.) dane osobowe naszych Klientów mogą zostać przekazane: do banków, Biura Informacji Kredytowej SA, systemu Bankowy Rejestr prowadzonego przez Związek Banków Polskich z siedzibą w Warszawie oraz innych instytucji ustawowo upoważnionych do udzielania kredytów w przypadkach, zakresie i celu określonych w ustawie Prawo bankowe.


Dotyczące Klientów dane osobowe mogą zostać udostępnione podmiotom z Grupy Kapitałowej mBank S.A. oraz partnerom akcji promocyjnych mBank S.A., jak również podmiotom współpracującym z mBankiem jedynie w sytuacji, gdy uprzednio wyrażą oni na to swoją zgodę oraz wyłącznie dla celów wskazanych w zgodzie. Lista podmiotów należących do Grupy Kapitałowej mBank S.A. jest dostępna na stronie internetowejwww.mbank.pl


mBank S.A. informuje, że w przypadku przetwarzania Państwa danych osobowych przysługuje Państwu prawo kontroli przetwarzania dotyczących Państwa danych oraz żądania ich uzupełnienia, uaktualnienia, sprostowania lub usunięcia danych, w przypadku, gdy cel dla którego zostały pozyskane ziścił się oraz zezwalają na to przepisy a także prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych osobowych dla celów marketingowych. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bardzo prosimy kierować pytania na adres mailowy kontakt@mbank.pl

 

Polityka wykorzystywania plików „cookies” w serwisach internetowych mBanku („Polityka cookies”)

 

Serwisy internetowe mBanku mogą używać plików cookies (tzw. „ciasteczek”). Cookies to pliki zawierające  różne informacje, które są zapisywane na Twoim urządzeniu, gdy odwiedzasz stronę internetową. Pliki cookies umożliwiają dostosowanie działania stron do preferencji użytkowników. Dzięki plikom cookies możliwa jest analiza najczęściej odwiedzanych stron serwisu mBanku, oraz zachowań użytkowników. Pliki cookies pozwalają nam na pomiar skuteczności reklam oraz dostosowanie przekazu do konkretnej grupy odbiorców. Dzięki plikom cookies jesteśmy w stanie doskonalić i ulepszać serwisy internetowe mBanku tak aby korzystanie z nich było jeszcze łatwiejsze i wygodniejsze.

 

I. Rodzaje plików cookies

 W serwisach mBanku stosujemy następujące rodzaje plików cookies:

  • Pliki cookies niezbędne – są niezbędne do korzystania ze strony internetowej i jej funkcjonalności oraz do zapewnienia bezpieczeństwa korzystania z bankowości elektronicznej i podtrzymania twojej sesji. Bez tego rodzaju plików cookies nie jest możliwe świadczenie ci wielu usług, które oferujemy. Ten rodzaj plików cookies nie zbiera informacji w celach marketingowych.
  • Pliki cookies analityczne - te pliki cookies zbierają informacje o tym w jaki sposób korzystasz ze strony internetowej np. jakie podstrony odwiedzasz najczęściej i czy podczas ich odwiedzania pojawiają się błędy, możemy również sprawdzać źródła ruchu - kierunki przekierowania. Ten rodzaj cookies nie zbiera informacji pozwalających na zidentyfikowanie osoby fizycznej, ale może zbierać adresy IP urządzenia, z którego korzystasz ze strony internetowej. Wszystkie zbierane informacje są anonimowe i służą jedynie do doskonalenia i ulepszania serwisów internetowych, dostosowania działań strony do preferencji użytkownika oraz zoptymalizowania wyświetlania reklam np. aby zapobiegać wielokrotnemu wyświetlaniu tej samej reklamy. Możemy również dokonywać pomiaru skuteczności reklam.
  • Pliki cookies reklamowe – Nasze pliki cookies oraz pliki cookies dostawców zewnętrznych umożliwiają dostosowanie treści dopasowanych do konkretnej grupy odbiorców, są wykorzystywane w celu prowadzenia kampanii marketingowych oraz kampanii remarketingowych. Pliki te pamiętają, że odwiedzałeś nasze serwisy i jakie aktywności na nich wykonałeś, a zebrane w ten sposób informacje są przekazywane do dostawców zewnętrznych.
  • Pliki cookies własne- ustawiane są przez serwery internetowe naszych serwisów.
  • Pliki cookies osób trzecich – ustawiane są przez serwery internetowe innych stron niż nasze serwisy.

 

II. Jak długo pliki będą przechowywane?

Ze względu na okres przechowywania można wyróżnić pliki cookies „stałe” oraz „sesyjne”.

Pliki cookies „stałe” pozostają w przeglądarce internetowej urządzenia do czasu ich usunięcia przez użytkownika bądź do z góry ustalonego czasu określonego w parametrach pliku cookies.

Pliki cookies „sesyjne” pozostają w przeglądarce internetowej do momentu jej wyłączenia, bądź wyjścia, wylogowania się ze strony internetowej, na której zostały zamieszczone.  Są to przede wszystkim pliki cookies niezbędne.

 

Szczegółowe informacje o plikach używanych przez nas plikach cookies oraz zaufanych partnerach znajdziesz poniżej.

 

Pliki cookies wykorzystywane przez podmioty współpracujące z mBankiem (zwane dalej: „partnerami”) – Google Inc., Gemius SA, OMG Poland, TotalMoney – przez spółki Grupy Kapitałowej mBank S.A. oraz inne podmioty trzecie legitymują się własną polityką prywatności.

 

Partnerzy i podmioty trzecie wykorzystują pliki cookies w następujących celach:

  • AXA Ubezpieczenia – obsługa wniosków o produkt bądź usługę
  • Google Inc. – pomiar ruchu internetowego, dopasowanie przekazu reklamowego do konkretnej grupy odbiorców, pomiar skuteczności działań marketingowych, przycisk +1
  • Gemius SA – pomiar ruchu internetowego,
  • OMG Poland – analizowanie działań sprzedażowych w internecie
  • TOTALMONEY.PL Sp. z o.o - analizowanie działań sprzedażowych w internecie
  • Quisma - analizowanie działań sprzedażowych w internecie
  • Facebook Inc. - przycisk „Lubię to
  • Adroll – świadczenie usług reklamowych
  • cyberProductivity SA – świadczenie usługi mKsięgowość

 

Dla poszczególnych serwisów mBanku wykorzystujemy następujące pliki cookies:

  •  

    Serwis http://www.mbank.pl

    •  

      Nazwa cookies

      Rodzaj

      Cel zapisania pliku

      nolajt

      Stałe

      Przechowuje wartość liczbową. Pozwala zapamiętać preferencje użytkownika odnośnie wyświetlania bądź nie, serwisu mobilnego na urządzeniu z którego aktualnie korzysta.

      mb-logout

      Stałe

      Steruje działaniem mechanizmu odpowiedzialnego za wyświetlanie reklam.

      sfi_comp

      Stałe

      Przechowuje wartość alfanumeryczną. Pozwala zapamiętać wybór funduszu SFI „do porównania”.

      sfi_fav

      Stałe

      Przechowuje wartość alfanumeryczną. Pozwala zapamiętać wybór „ulubionego” funduszu SFI.

      sfi_rem

      Sesyjne

      Przechowuje wartość alfanumeryczną. Zapamiętuje ostatni „widok” tabeli SFI.

      __mpl-lg

      Stałe

      Przechowuje wartość tekstową. Odpowiedzialne za wyświetlanie strony głównej oraz strony z wyborem serwisu transakcyjnego.

      adsClient

      Stałe

      Steruje działaniem mechanizmu odpowiedzialnego za wyświetlanie reklam.

      __mpl-ci

      Stałe

      Steruje mechanizmem odpowiedzialnym za wyświetlanie komunikatu dotyczącego polityki plików cookies.

      __mpl-fs

      Stałe

      Odpowiedzialne za prawidłowe działanie stopki serwisu.

      __mpl-ses

      Stałe

      Niezbędne do poprawnego działania serwisu www.mBank.pl

      __mpl-mrc

      Stałe

      Odpowiedzialne za zapamiętywanie wyboru karty w programie rabatowym.

      __mb-poll

      Stałe

      Niezbędne do poprawnego działania mechanizmu ankiet.

      acid

      Stałe

      Niezbędne do poprawnego działania serwisu www.mBank.pl

      _snrs_p

      Stałe

      Używane w celu zapisania identyfikatora UUID klienta, czasu pierwszej wizyty, czasu ostatniej wizyty, ilości wizyt, ilości odsłon w sesji, długości sesji, liczby sesji

      _snrs_uuid

      Stałe

      Unikalny zmienny identyfikator klienta

      _snrs_puuid

      Stałe

      Unikalny stały identyfikator klienta

      _snrs_sa

      Stałe

      Używane w celu pomiaru sesji tj. długości, ilości, czasu rozpoczęcia - zawiera czas wejścia na stronę/rozpoczęcie sesji

      _snrs_sb

      Stałe

      Używane w celu pomiaru sesji tj. długości, ilości, czasu rozpoczęcia – zawiera czas wyjścia ze strony/zakończenia sesji (w praktyce aktualny czas).

      _snrs_notify_capping

      Stałe

      Ustawiany, gdy jest zdefiniowana liczba wyświetleń treści dynamicznych.

      _snrs_notify_capping_{X}

      Stałe

      Ustawiany, gdy jest zdefiniowana liczba (limit) wyświetleń treści dynamicznych oraz czas wygaśnięcia tego limitu. {X} zmienna odpowiadająca identyfikatorowi treści dynamicznej.

      _snrs_notify_delay_{X}

      Sesyjne

      Ustawiamy, gdy treść dynamiczna ma podane opóźnienie wyświetlenia. {X} zmienna odpowiadająca identyfikatorowi treści dynamicznej.

  •  

    Serwis https://www.mbank.com.pl

    •  

      Nazwa cookies

      Rodzaj

      Cel zapisania pliku

      mBank1

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bankiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawności działania serwisu transakcyjnego.

      mBankLang1140

      Stałe

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bankiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawności działania serwisu transakcyjnego.

      mBank2

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bankiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawności działania serwisu transakcyjnego.

       

  •  

    Serwis https://online.mbank.pl

    •  

      Nazwa cookies

      Rodzaj

      Cel zapisania pliku

      mBank1

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bankiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawności działania serwisu transakcyjnego.

      mBank2

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bankiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawności działania serwisu transakcyjnego.

      __t

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bankiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawności działania serwisu transakcyjnego.

      fileDownload

      Tymczasowe

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bankiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawności działania serwisu transakcyjnego.

       

  •  

    Serwis https://companynet.mbank.pl/mt/

    •  

      Nazwa cookies

      Rodzaj

      Cel zapisania pliku

      JSESSIONID

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z serwisem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawnego działania mecha-nizmu logowania i pracy w sys-temie.

      SMSESSION

      Sesyjne

      Zakładane w momencie zalo-gowania do systemu bankowe-go. Niezbędne do poprawnego działania systemu.

      DWRSESSIONID

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie rozpoczęcia pracy w mPlatfor-mie walutowej (funkcjonalność Rapid/Info FX). Niezbędne do ich poprawnego działania.

      ROUTEID

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie rozpoczęcia pracy w mPlatfor-mie walutowej (funkcjonalność Rapid/Info FX). Niezbędne do ich poprawnego działania.

      CUID

      Sesyjne

      Zakładane w momencie zalo-gowania do systemu bankowe-go. Niezbędne do poprawnego działania systemu.

       

  •  

    Serwis https://news.ibre.com.pl

    •  

      Nazwa cookies

      Rodzaj

      Cel zapisania pliku

      JSESSIONID

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z serwisem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawnego działania w sys-temie.

      LFR_SESSION_STATE

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z serwisem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawnego działania w systemie.

      ARTICLES

      Sesyjne

      Przechowuje informacje o wyświetlonych artykułach prasowych.

      GUEST_LANGUAGE_ID

      Stałe

      Przechowanie preferencji języ-kowych użytkownika.

      COOKIE_SUPPORT

      Stałe

      Informacja czy ciasteczka są włączone w przeglądarce klien-ta.

       

  •  

    Serwis https://form.mbank.com.pl

    •  

      Nazwa cookies

      Rodzaj

      Cel zapisania pliku

      UWniosekCookie

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bankiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawności działania wniosku o produkt bądź usługę.

      ossp

      Stałe

      Plik przechowuje informację o ostatniej witrynie partnera mBanku, jaką odwiedzał użytkownik przed złożeniem wniosku o produkt.

      _snrs_p

      Stałe

      Używane w celu zapisania identyfikatora UUID klienta, czasu pierwszej wizyty, czasu ostatniej wizyty, ilości wizyt, ilości odsłon w sesji, długości sesji, liczby sesji

      _snrs_uuid

      Stałe

      Unikalny zmienny identyfikator klienta

      _snrs_puuid

      Stałe

      Unikalny stały identyfikator klienta

      _snrs_sa

      Stałe

      Używane w celu pomiaru sesji tj. długości, ilości, czasu rozpoczęcia - zawiera czas wejścia na stronę/rozpoczęcie sesji

      _snrs_sb

      Stałe

      Używane w celu pomiaru sesji tj. długości, ilości, czasu rozpoczęcia – zawiera czas wyjścia ze strony/zakończenia sesji (w praktyce aktualny czas).

      _snrs_notify_capping

      Stałe

      Ustawiany, gdy jest zdefiniowana liczba wyświetleń treści dynamicznych.

      _snrs_notify_capping_{X}

      Stałe

      Ustawiany, gdy jest zdefiniowana liczba (limit) wyświetleń treści dynamicznych oraz czas wygaśnięcia tego limitu. {X} zmienna odpowiadająca identyfikatorowi treści dynamicznej.

      _snrs_notify_delay_{X}

      Sesyjne

      Ustawiamy, gdy treść dynamiczna ma podane opóźnienie wyświetlenia. {X} zmienna odpowiadająca identyfikatorowi treści dynamicznej.

       

  •  

    Serwis https://m.mbank.pl

    •  

      Nazwa cookies

      Rodzaj

      Cel zapisania pliku

      profile

      Sesyjne

      Przechowuje wartość alfanumeryczną. Zapamiętuje profil urządzenia mobilnego – dotykowy bądź tekstowy.

      loginsession

      Stałe

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bankiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawnego działania mechanizmu logowania.

       

  •  

    Serwis https://moj.multibank.pl/

    •  

      Nazwa cookies

      Rodzaj

      Cel zapisania pliku

      MultiBank1

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bakiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Przechowuje tymczasowy klucz generowany podczas operacji logowania

      ossp

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bakiem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Przechowuje klucz sesji Klienta.

       

  •  

    Serwis https://m.companynet.mbank.pl/lite/

    •  

      Nazwa cookies

      Rodzaj

      Cel zapisania pliku

      JSESSIONID

      Sesyjne

      Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z serwisem szyfrowane jest bezpiecznym protokołem SSL. Niezbędne do poprawnego działania mecha-nizmu logowania i pracy w sys-temie.

      csfcfc

      Sesyjne

      Zakładane w momencie zalo-gowania do systemu bankowe-go. Niezbędne do poprawnego działania systemu.

       

  •  

    Serwis https://form.multibank.pl

    •  

      Nazwa cookies

      Rodzaj

      Cel zapisania pliku

      UWniosekCookie

      Sesyjne

      Przechowuje identyfikator sesji. Jest niezbędny do zachowania spójności wypełnianego wniosku. Zakładane tylko w momencie kiedy połączenie z bakiem szyfrowane jest protokołem SSL.

       

III. Możliwość wyłączenia plików cookies

 

Domyślne ustawienia przeglądarek internetowych najczęściej zezwalają na używanie i umieszczanie w nich plików cookies. Istnieje możliwość konfiguracji przeglądarki internetowej w taki sposób, aby przed każdym umieszczeniem pliku cookies pojawiał się stosowny monit. Użytkownik może również całkowicie zablokować obsługę plików cookies. Wiąże się to jednak z całkowitym bądź częściowym uniemożliwieniem poprawnego działania serwisu bądź serwisów internetowych mBanku.

 

Poniżej przedstawiamy linki do instrukcji najpopularniejszych przeglądarek informujące o tym jak dokonać zmiany w ustawieniach dotyczących plików cookies.

 

 

W razie dodatkowych pytań lub wątpliwości prosimy skontaktować się z naszym Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod następującym adresem mailowym: inspektordanychosobowych@mbank.pl

 

Więcej informacji na temat zasad przetwarzania danych, w tym Twoich uprawnień, znajdziesz w na stronie www.mbank.pl/rodo

 

Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej na temat plików cookies wejdź na stronę http://wszystkoociasteczkach.pl/

 

Polityka prywatności aplikacji mobilnych

 

1.  Niniejszy dokument opisuje politykę prywatności aplikacji mobilnych mBanku SA z siedzibą w Warszawie (dalej „Bank”).

2.  Na urządzeniu mobilnym przechowywane są:

2.1 zaszyfrowany unikalny Identyfikator Aplikacji (parametr jest tworzony w procesie rejestracji Aplikacji po stronie Banku) - przechowywany na urządzeniu do momentu usunięcia aplikacji z urządzenia.

3.  Identyfikator Aplikacji o którym mowa w punkcie 2.1. oraz informacje o marce, modelu i identyfikatorze sprzętowym urządzenia mobilnego są wysyłane do Banku w procesie rejestracji urządzenia w Aplikacji oraz są wykorzystywane w celu jednoznacznego zidentyfikowania Aplikacji i urządzenia mobilnego.

4.  Komunikacja między aplikacją mobilną a Bankiem odbywa się z użyciem mechanizmów szyfrujących.

5.  W zależności od platformy mobilnej, aplikacje mogą uzyskać dostęp do następujących uprawnień na urządzeniu mobilnym:

5.1 informacji o położeniu w przypadku wyszukiwania przez użytkownika bankomatów, po wyrażeniu zgody przez użytkownika,

5.2 danych kontaktów w przypadku wykonywania transakcji Przelew na telefon,

5.3 aparatu fotograficznego, na potrzeby skanowania kodu QR,

5.4 pamięci (na potrzeby zapisania zeskanowanego QR kodu na urządzeniu)

5.5 funkcjonalności wykonywania połączeń telefonicznych (na potrzeby połączenia z mLinią).

W zależności od aplikacji mobilnej, uprawnienia aplikacji można odwołać przez zmianę ustawień systemowych na urządzeniu lub odinstalowanie aplikacji.

6.  Aplikacje mobilne nie przechowują żadnych danych osobowych, które mogłyby umożliwić osobie trzeciej identyfikację konkretnego użytkownika aplikacji

7.  W przypadku braku zgody na niniejszą politykę prywatności nie instaluj Aplikacji lub ją odinstaluj.