29.06.2018
Spis treści:
4. PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO | ||||||||||||
Raport bieżący nr | 29 | / | 2018 | |||||||||
Data sporządzenia: | 2018-06-29 | |||||||||||
Skrócona nazwa emitenta | ||||||||||||
mBank | ||||||||||||
Temat | ||||||||||||
Opinia Komitetu Stabilności Finansowej w sprawie wysokości bufora innej instytucji o znaczeniu systemowym | ||||||||||||
Podstawa prawna | ||||||||||||
Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne. | ||||||||||||
Treść raportu: | ||||||||||||
W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 27/2018 z dnia 15 czerwca 2018 roku, Zarząd mBanku S.A. ("Bank") informuje, że w dniu 28 czerwca 2018 roku Bank otrzymał postanowienie Komitetu Stabilności Finansowej ("KSF") z dnia 21 czerwca 2018 roku wydane na wniosek Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) ramach prowadzonego przez KNF postępowania administracyjnego, dotyczącego przeglądu adekwatności nałożonego na Bank wskaźnika bufora innej instytucji o znaczeniu systemowym. W wyżej wymienionym postanowieniu KSF wyraził pozytywną opinię w sprawie nałożenia na Bank bufora innej instytucji o znaczeniu systemowym, ustalonego w trybie art. 38 ustawy o nadzorze makroostrożnościowym nad systemem finansowym i zarządzaniu kryzysowym w systemie finansowym, w wysokości równoważnej 0,50% łącznej kwoty ekspozycji na ryzyko, obliczonej zgodnie z art. 92 ust. 3 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 575/2013 w sprawie wymogów ostrożnościowych dla instytucji kredytowych i firm inwestycyjnych, zmieniającego rozporządzenie (UE) nr 648/2012 ("Rozporządzenie nr 575/2013"). Obecnie wartość nałożonego na Bank bufora jest równoważna 0,75% łącznej kwoty ekspozycji na ryzyko, obliczonej zgodnie z art. 92 ust. 3 Rozporządzenia nr 575/2013. O wydaniu przez KNF decyzji w powyższym postępowaniu Bank poinformuje w odrębnym raporcie. |
INFORMACJE O PODMIOCIE >>>
PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ | |||||
Data | Imię i Nazwisko | Stanowisko/Funkcja | Podpis | ||
2018-06-29 | Agata Rowińska | Zastępca Dyrektora Departamentu Compliance |